Slevový kód -20%: CHCISLEVU
Co je to Glutamin?
GN™ Glutamine nám dodávají pouze vybraní výrobci a je považován za nejlepší glutamin na trhu. Glutamin je poly-esenciální aminokyselina, to znamená, že tělo si ho umí vyprodukovat samo, ale nestačí k pokrytí veškerých potřeb organismu v obdobích stresu, jako například po intenzivní tělesní aktivitě. Glutamin se přirozeně nachází v potravinách jako jsou maso a ryby, lze ho také najít ve vysokých koncentracích v syrovátce a v kaseinových proteinech. Jeho množství v těle může být nedostatečné u těch, kteří mají často intenzivní tréninky, proto se doporučuje suplementace. Glutamin je v současné době v zájmu řady výzkumníků pro jeho velký potenciál v podpoře svalového zotavení a imunitních funkcí.
Jaký má Glutamin přínos?
Glutamin je tradičně užíván silovými sportovci a kulturisty díky svým prokázaným účinkům při syntéze proteinů a schopnosti snižovat dobu regenerace (LeGault 2015). Při suplementaci glutaminem se zjistilo, že se výrazně snižuje bolestivost svalů po tréninku a také pozitivně ovlivňuje účinek aminokyselin s rozvětveným řetězcem (tzv. BCAA). Bylo prokázáno, že glutamin má významnou roli i v procesu doplňování glykogénových zásob (Varnier 1995), a tak upoutal pozornost jak silových, tak vytrvalostních sportovců.
Jaké působí glutamin na imunitní systém?
Intenzivní nebo hodně dlouhé tréninky mají za následek pokles imunitních funkcí, z čehož vyplývá i nižší koncentrace bílých krvinek a nižší antioxidační účinky. Studie prokázaly, že bílé krvinky efektivně využívají glutamin jako energetické palivo (Newsholme 2001). Glutamin také hraje důležitou roli v produkci glutationu (Cruzat 2014), což je silný antioxidant, který tělo syntetizuje samo. Suplementace Glutaminem je tak jednou z cest, jak zvýšit jeho produkci. Jsou známy studie, které potvrdili zvýšení počtu bílých krvinek i antioxidační účinky po suplementaci glutaminem, jak u mladých sportovců (Koo 2014), tak u aktivních dospělých (Song 2015). Glutamin však zvyšuje imunitní reakce i u starších lidí v kombinaci s jinými aminokyselinami a vitaminy (Othani 2012). V poslední době byl zaznamenám nárůst využívání glutaminu jako doplňku stravy hlavně mezi vytrvalostními sportovci.
Jak kvalitní je náš glutamin?
Stejně jako všechny naše aminokyseliny, tak i glutamin pochází přímo od schváleného dodavatele. Všichni naši dodavatelé splňují přísné standardy. Můžeme tak zajistit, že obdržíte výrobky a suplementy té nejvyšší kvality.
Glutamine
|
|
V dávce 5g: |
|
L-Glutamin |
5g |
|
Složení: 100% Glutamin. přírodní ochucovadlo (ochucené verze), kyselina citronová (Cherry Burst a Cola Charge), přírodní barvivo (extrakt z červené řepy - Cherry Burst & Berry Burst), karamel (Coca Charge), sojový lecitin, sladidlo (sukralóza - u ochucených verzí).
|
|
Odkazy:
|
1. Legault, Z. et al (2015). The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise. International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism. |
2. Varnier, M. et al (1995). Stimulatory effect of glutamine on glycogen accumulation in human skeletal muscle. American Journal of Physiology. |
3. Newsholme, P. (2001). Why is L-glutamine metabolism important to cells of the immune system in health, postinjury, surgery or infection? The Journal of Nutrition. |
4. Cruzat, V.F. et al (2014). Amino acid supplementation and impact on immune function in the context of exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. |
5. Koo, G.H. et al (2014). Effects of Supplementation with BCAA and L-glutamine on Blood Fatigue Factors and Cytokines in Juvenile Athletes Submitted to Maximal Intensity Rowing Performance. Journal of Physical Therapy Science. |
6. Song, Q.H. et al (2015). Glutamine supplementation and immune function during heavy load training. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics. |
7. Ohtani, M. et al (2015). Amino acid and vitamin supplementation improved health conditions in elderly participants. Journal of Physical Biochemistry and Nutrition. |